AyurVeda & te Ushqyerit
Keshillat e Ayurvedes per ushqyerjen dhe dieten.
Eat your way to health. Hajeni rrugen drejt shendetit.
Qellimi i ushqimit eshte te furnizoje trupin me materialet ndertuese te nevojshme dhe substancat esenciale, si vitaminat, mineralet dhe elementet gjurmues dhe te na jape energjine qe kemi nevoje.
Kuptimi ajurvedik i te ushqyerit megjithate, shkon me tutje dhe pershkruan qasjet holtisitke dhe principet ende te panjohura per shkencen moderne te nutricionit.
Sipas Ajurvedes, qe te plotesojme nevojat e trupit ne menyren me te mire te mundshme, cfare ka rendesi nuk eshte vetem cilesia e ushqimit por gjthashtu edhe menyra se si e pergatisim ate dhe menyra se si sistemi yne i tretjes funksionon. Ashtu sic tekstet e lashta ajurvedike na tregojne, shendeti i mire fillon me nje tretje te mire. Prandaj eshte e rendesishme qe ushqimet tona te metabolizohen shume mire. Ne fakt mesimet e Ajurvedes mbi shendetin e konsiderojne ushqimin po aq te rendesishem sa ilacet; Ajurveda perdor dieten si nje qasje terapeutike per te trajtuar dhe parandaluar semundjet dhe si nje mjet i vlefshem per te (ri-) balancuar “doshat”.
Rekomandime individuale per mireushqyerjen.
Keshtu, pervec udhezimeve te pergjithshme te ushqyerjes, shkenca Ajurvedike e nutricionit gjithashtu rekomandon nje diete qe eshte pershtatur per individin dhe qe merr ne konsiderate tipologjine e doshave te personit, fazen e jetes, fuqine tretese, stinen dhe momentin e dites, mjedisin dhe gjendjen aktuale te shendetit.
Per me teper Ajurveda klasifikon ushqimet dhe shijet sipas efektit qe ato kane ne 3 doshat, e cila ben te mundur perdorimin e ushqimit specifikisht me qellimin per te promovuar nje balance te shendetshme te doshave dhe per ushqyerje optimale te mendjes dhe trupit.
Sipas Ajurvedes, te hash ushqimet e duhura, ne sasine e duhur, ne kohen e duhur dhe ne menyren e duhur, luan nje rol shume te rendesishem ne parandalimin e semundjeve dhe ne ngadalesimin e procesit te plakjes.
Prandaj ne kemi sjelle per ju nje liste me keshilla te Ajurvedes qe te jeni te sigurt qe po perfitoni ne shendet dhe te ndihmoni ne parandalimin e semundjeve.
10 keshilla per nje diete ajurvedike
Nese doni te beni dicka te mire per veten dhe doni te ndryshoni dieten tuaj, me e mira eshte qe ta beni kete hap pas hapi. Filloni me 1 ose 2 rekomandime qe mund ta keni te lehte per t’i integruar ne te perditshmen tuaj. Merr rekomandime te tjera vetem nese ato te parat kane rezultuar efektive.
- Ha vetem kur ke uri
Besoji ndjesise se urise. Ha vetem kur ndihesh vertet i uritur dhe kur vakti i meparshem eshte tretur plotesisht (3-5 ore pas nje vakti kryesor). Mos ha me shume sec duhet. Ha derisa stomaku yt eshte mbushur sa ¾ e tij.
- Mbaj orare fikse.
Ha gjithmone gati ne te njejten ore cdo dite. Dreka duhet te jete vakti yt kryesor, kurse mengjesi dhe darka duhet te jene vaktet me te lehte. Ideale eshte qe te hani dreken rreth mesdites, sepse zjarri i tretjes (“agni”) eshte me i fuqishem ne ate ore. Haje darken heret (6:00 – 7:00 mbasdite orari me i vone) dhe evito ushqimet e renda ne darke, si psh mish, salcice, peshk, kos, djathe, salce dhe ushqime te ngjashme qe jane te pasura me proteina.
Keto ushqime e tensionojne organizmin dhe prishin gjumin.
Evitojini vaktet e ndermjetem nese nuk keni uri.
- Hani ne nje ambient te qete
Hajeni vaktin tuaj ne nje atmosfere te qete dhe te relaksuar. Nuk duhet te lexoni, punoni ose shikoni TV kur jeni duke ngrene. Gjithmoni uluni kur hani. Pasi keni mbaruar qendroni ulur dhe ne qetesi rreth 5-10 min, ose mund te merrni nje pushim te shkurter shtrire qe trupi t’i perkushtohet procesit te tretjes qe eshte ne pritje.
- Mbaj ritmin.
Mos hani shume shpejt ose shume ngadale. Pertypeni mire ushqimin.
- Hani ushqime te fresketa te sapopergatitura.
Vaktet tuaja duhet te jene te sapopergatitura, te shijshme, te lehta per t’u tretur dhe te ngrohta. Evitoni ushqimet e ringrohura ose te forta. Zgjidhni ushqime te fresketa, te shendetshme dhe organike.
- Hani kryesisht ushqime te gatuara.
Pjesa me e madhe e ushqimeve duhet te gatuhen, sepse trupi yne mund t’i perthithe ushqimet e gatuara me lehte. Edhe sikur, ushqimi i pa gatuar duhet te jete nje pjate anesore (sallate).
Mjalti nuk duhet nxehur ose te perdoret ne gatim ose pjekje.
- Me shume se sa thjesht “nje shtese”: Aromatizojini vaktet tuaja me erezat e duhura.
Perdorni erezat e duhura, sepse shija dhe aroma e ushqimit jane te rendesishme dhe nxisin shendet dhe mireqenie. Erezat gjithashtu ndihmojne ne procesin e tretjes. Ato mund te perdoren posacerisht me qellimin qe te permiresojne balancen e doshave. Mikset e erezave Vata, Pitta ose Kapha churna jane vecanerisht te rekomanduara per kete gje.
Qe te ruani balancen tuaj te doshave, duhet te beni pjese te dietes suaj te gjashta shijet ne cdo vakt nese eshte e mundur. Erezat jane nje ndihme shume e madhe ne kete drejtim.
- Pini kryesisht pije te ngrohta dhe mos pini shume pergjate ngrenies.
Pini gllenjka te vogla uji, lengu, dhalli (lassi- dhalle indian, kos I holluar me uje) ose pije te tjera gjate vaktit. Nese doni te pini me teper, bejeni kete nje ore para ose pas vaktit. Preferohen pijet e nxehta ose te ngrohta, kurse ato akull te ftohta duhen evituar.
- Pershtateni dieten sipas tipit te doshave tuaja.
Ne vazhdim te ketyre rekomandimeve te pergjithshme mbi ushqyerjen, nje diete e pershtatur per natyren tende luan nje rol kyc ne Ajurveda. Dieta eshte e ndertuar individualisht bazuar ne natyren personale te doshave te individit dhe te fuqise se tretjes (Agni).
- Perdor suplemente ajurvedike
Pasuroje dieten duke shtuar suplemente. Ne varesi te perberjes se tyre, suplementet mund te perdoren specifikisht per te permiresuar balancen e doshave.
Agni – Zjarri i tretjes
Se sa mire i perdor trupi yne lendet ushqyese qe gjenden ne ushqim, varet ne nje shkalle te larte nga tretja jone. Ne Ajurveda ne perdorim termin me gjitheperfshires Agni, i cili mund te perkthehet si “zjarr tretes” ose “fuqi e tretjes”. Agni punon kudo pergjate gjithe sistemit mendje-trup.
Sipas Ajurvedes, Agni jo vetem qe kontrollon gjithe proceset e tretjes ne traktin gastrointestinal por, gjithashtu rregullon gjithe metabolizmin dhe perdorimin e lendeve ushqyese deri ne cdo qelize individuale ne trupin tone. Sa me e forte fuqia jone individuale e tretjes, aq me mire mund te asimilojme dhe perdorim ushqimet qe hame dhe aq me pak mbetje metabolike prodhojme.
Qe te parandalojme semundjet dhe te jetojme me shendet te mire sa me gjate te jete e mundur, ekspertet e Ajurvedes, rekomandojne te pershtatim dieten sipas fuqise sone te tretjes. Per shembull, nderkohe qe njerezit me tretje te forte dhe te vrullshme mund te tolerojne me lehtesi ushqime me te renda, keto ushqime mund te shkaktojne fryrje dhe probleme te tjera tek njerezit me Agni me te dobet. Sa i forte eshte Agni yne varet kryesisht nga balanca e tre doshave tona.
Te perdoresh doshat si nje guide drejt nje diete specifike sipas natyres.
Sipas Ajurvedes, nja balance harmonike e te treja doshave Vata, Pitta dhe Kapha, eshte themeli me i forte per shendetin dhe mireqenien ne jete. Ajurveda ben dallimin mes natyrave Vata, Pitta ose Kapha, ne varesi se cila dosha eshte dominante.
Vata – |
Pitta – |
Kapha – |
|
Elementet |
Hapesira(eteri), Ajri |
Zjarri (dhe pak Uji) |
Toka, Uji |
Karakteristika tipike |
i shkathet, i shpejte, i lehte, i fresket/i ftohte, i thate, i ndryshueshem |
i ngrohte/i nxehte, i kuqerremte, i mprehte, i irritueshem |
Inert, i rende, i lagesht, i ngadalte, i forte, i qendrueshem |
Ndertimi i trupit |
Me teper trup i lehte dhe peshe e vogel |
Me teper trup mesatar ne te mbushur |
Me teper trup i rende dhe i mbushur |
Pikat e forta tipike |
i kapshem, entuziast, i qarte, vigjilent, kreativ |
i kenaqur, intelekt i mprehte, elokuent |
Kembengules, i forte, i qete |
Tretja |
Me teper e crregullt, edhe kur ka te beje me ndienjen e urise, ka tendence per kapsllek dhe fryrje barku |
Ndjesi te forta urie, tretje e mire, nuk i ben mire te evitoje vaktet, metabolizem aktiv, ka tendence te kete jashteqitje te bute, me raste edhe heqje barku (diarre) |
ka tendence te kete me pak oreks, tretje e ngadalte, merr peshe lehte |
Si hap i pare per te zbuluar nivelin ose perqindjen e te tre doshave brenda teje, mund te besh testin tone te doshave.
Raporti ne te cilin doshat e ndryshme manifestohen tek ty, reflektohet tek Agni dhe tretja. Per shembull, njerezit me dosha dominante Pitta zakonisht gezojne nje Agni te forte, kurse natyrat Kapha kane me teper Agni te dobet. Ata me dosha dominante Vata, nga ana tjeter zakonisht kane luhatje ne tretjen dhe Agnin e tyre.
Ti mund te ndihmosh balancen e doshave te tua duke zgjedhur dhe duke pergatitur ushqime sipas tipit te doshes dhe stines. Nese je nje natyre mikse midis 2 ose 3 tipeve te doshave duhet te ndjekesh kryesisht doshen tende dominante.
Te ushqehesh sipas tipit dhe natyres tende do te thote:
- Te hash sasine e duhur
- Te besh zgjedhjen dhe kombinimin e duhur te ushqimit
- Te perdoresh ereza dhe shije te pershtatshme
- Pergatitje optimale
|
|
|
Ushqime qe rekomandohen fort.
Drithera |
Grure, oriz, miell tershere e gatuar |
Grure, oriz, elb, meli, miser, miell tershere |
Drithera te vjetra, elb, meli, miser, hiker, theker, miell tershere, grure, oriz |
Bishtajore |
Fasule Mung te verdha, thjerreza te kuqe |
Produktet e sojes, Fasulet Mung te verdha dhe te ndara pergjysme |
Te gjitha llojet e fasuleve |
Perime |
Kungulleshka, argjinare, shparguj, patate te embla, kastravec, selino, spinaq(ne sasi te vogel) |
Shparguj, argjinare, kungull i bardhe, kungulleshka, bamje, spinaq, cikore, lulelaker, brokoli, laker, fasule jeshile, selino, patate, patate e embel, speca jeshile, drithera te mbira, sallate jeshile, patellxhane te rinj |
Perime me gjethe jeshile, shparguj, argjinare, patate, karrota, laker, lulelaker, brokoli, selino, bizele, speca, drithera te mbira, kungulleshka, domate, rrepa te rinj |
Fruta |
Fruta te pjekura, te embla dhe te lengshme, rrush, shege, mango, banane, avokado, molle dhe dardha te embla e te lengshme, portokall te embel, bostane, kumbulla, rrush te thate, hurma arabe, kumbulla te thara, kiwi, pjeshke, kajsi. Frutat e thata duhen lene ne uje. |
Rrush, shege, banane, avokado, mango, bostane, molle, dardha, rrush i thate, hurma arabe, fiq, kajsi, potrokalle te embel, portokall i kuq, ullinj, ananas i embel, papaja(sasi te vogel), kiwi |
Shege, rrush, boronice e kuqe, rrush i thate, fiq, hurma arabe, pjeshke, molle, papaja |
Bulmet, Vajra etj. |
Te gjitha bulmetet, sheqeri i kallamit, mjalte(sasi te vogel), te gjithe vajrat e mire, te gjitha arroret. |
Ghee, qumesht, gjalpe, lassi (dhalle, por i embel, ne vend te kripes hidhet sheqer), salce, vaj kokosi, vaj ulliri, arre kokosi |
Dhalle(lassi) dhe buttermilk, Ghee dhe qumesht me yndyre te plote ne sasi te vogel. Mjalte, fara luledielli, fara kungulli, keshjus, te gjitha erezat pervec kripes, leng limoni ne sasi te vogel. |
Ushqime qe duhen evituar.
Shijet |
E nxehta, pikante, e hidhur, e athet |
Me shume ereza, pikante, te tharta, te kripura |
E embel, e tharte, e kripur |
Ushqime |
Ushqime dhe pije te ftohta, ushqime te thata, fasule(pervec Mung dhe thjerrezve te kuqe), frutat e papjekura, te thata dhe te tharta |
Frutat e tharta, domatet, produktet e fermentuara te qumeshtit, kosi(vetem ne formen e dhallit), salce kosi, djathe |
Qumesht me yndyre, ghee, ushqime me shume yndyre ose vaj, akullore, embelsira |
Do doje te dije me teper se si mund ta permiresosh balancen e doshave te tua dhe te parandalosh semundjet ne afatgjate? Per ata qe duan te mesojne me shume, ne rekomandojme artikullin tone “Keshillat e dietes sipas tipit te doshave”, si dhe webinarin e regjistruar “The right diet for every dosha type”, ku ekspertet tane indiane Dr. Richa Shrivastava dhe Vaidya Dr. Saurabh Sharma kane pergatitur keshillat me te rendesishme per ju.
Uji i nxehte ne Ajurveda
Uji luan nje rol special ne Ajurveda. Per mijera vite, uji eshte konsideruar si nje element i rendesishem per jeten e shendetshme. Megjithate, ne nuk duhet ta pime te ftohte, sepse keshtu do te na dobesonte Agnin. Ne vend te tij ne duhet te pime uje te ngrohte ose te nxehte.
Sipas Ajurvedes, uji na ndihmon te:
- Permiresojme balancen e doshave
- Forcojme Agnin
- Permiresojme transportin e lendeve ushqyese pergjate trupit
- Stimulon proceset pastruese ne trup
- Pershpejton eliminimin e mbetjeve
- Te evitojme ndjesite jo te verteta te urise
- Te rrisim nivelin tone te energjise
Qe te rrisim cilesine e ujit dhe t’i ndryshojme strukturen qe ai te behet me i bute dhe te jete i afte te shperlaje nga trupi toksinat e tretshme ne uje, ziejeni ujin rreth 10 min ne nje ene pa kapak.
Mund te gjeni me shume informacion se si ta beni kete ne artikullin “Cfare duhet te dish per ujin e nxehte.”
Webinari yne i regjistruar “Ayurveda and hot water” shpjegon se sa uje duhet te pini ne varesi te natyres se doshave dhe tregon perfitimet shtese qe vijne nga pirja e ujit te nxehte.