Vata, Pitta, Kapha

Levizje, metabolizem, strukture

Sipas Ajurvedes, i gjithe kozmosi, e gjithe natyra dhe njeriu jane te pershkruar nga tre forca themelore te njohura si “tre doshat”. Ato kontrollojne te gjitha funksionet fizike dhe percaktojne tipin ose natyren specifike te doshave. Shperndarja individuale e te tre doshave karakterizon tiparet e ndryshme te personaliteteve respektive, pelqimeve apo mospelqimeve tona, forcat dhe dobesite tona.

Cili eshte kombinimi yt individual i doshave? Zbuloje nepermjet testit te doshave!

Nese te tre doshat jane ne balancen e tyre individuale, kjo do te thote qe te gjitha funksionet fizike mund te performojne lehtesisht – sipas Ajurvedes ne keshtu do te jemi me shendet perfekt dhe do te ndihemi plotesisht rehat me trupin tone. Megjithate nese kombinimi i doshave eshte i pa balancuar, per shembull kur nje dosha ushtron ndikim te panevojshem mbi doshat e tjera, atehere kjo mund te coje ne semundje. Kjo eshte arsyeja pse tekstet ajurvedike shpjegojne cfare masash te thjeshta mund te marrim qe te sjellim doshat tona butesisht ne balancen e tyre natyrale. Keshtu forcat natyrale vete-sheruese te trupit tone do te forcohen. Kjo eshte dija tradicionale per shendetin holistik.

Keto jane tre doshat:

Vata – parimi i levizjes

Eshte forca pergjegjese per sistemin nervor, frymemarrjen, dhe te gjitha levizjet ne trup. Elementet e Hapesires (eterit) dhe Ajrit lidhen me doshen Vata. Vata ne balance ju ben te ndiehni plot me energji, te lumtur, entuziaste dhe kreative. Mendja eshte e qete, e qarte dhe vigjilente.

Pitta – parimi i metabolizmit

Mes shume te tjerave Pitta kontrollon tretjen dhe temperaturen e trupit. Per sa i perket mendjes lidhet me intelektin e mprehte dhe emocionet. Pitta konsiston kryesisht ne elementin e Zjarrit dhe pak te Ujit. Kur eshte e balancuar Pitta te fal kenaqesi, energji, elokuence, fuqi te mire tretjeje, temperature korrekte te trupit dhe qartesi mendore.

Kapha – parimi i struktures

I suguron trupit qendrueshmeri dhe stabilitet dhe miremban balancen e lengjeve te trupit. Elementet e Tokes dhe te Ujit lidhen me doshen Kapha. Nje Kapha e balancuar te jep force, rezistence, sistem te mire imunitar, durim dhe stabilitet mendor.